Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Global temperatur

Hej.

Jeg så lige for nylig en genudsendelse af DR programmet "Viden Om", hvor der var noget om Henrik Svensmark, og en lidt ung forsker i bl.a. solen.

Ham den unge sagde dengang, det blev optaget (engang i 2009), at der var meget få solpletter på solen, og sådan havde det været i et stykke tid, og at man derfor inden for de næste år burde se om den globale temperatur faldt eller steg, som jo egentlig var de to teorier, at solen var skyld i klimaet på Jorden, eller om det var CO2 udledningens skyld.

Nu er der så gået ca. 4 år, og så fristes man jo til at spørge, hvordan det går med den temperatur ? Er vi inde i en stigende fase, eller er det blevet koldere, eller står det stille?

Med venlig hilsen JP.


 

Kære JP.

Jeg er den unge forsker, der deltog i Viden Om programmet den gang i 2009.

Det er dog et rigtig godt spørgsmål, du stiller. Et spørgsmål, der ikke er så let at svare på.

Et af de spørgsmål, som vi undersøgte i Viden Om udsendelsen var, hvad der påvirker klimaet mest – Solen eller drivhuseffekten. På det tidspunkt var der meget færre pletter på Solens overflade, end hvad vores computermodeller kunne forklare, og mange (mig selv inklusive) antog derfor, at der ville blive ved med at være meget få pletter på Solens overflade de næste mange år. Mit forslag var derfor, at vi ville kunne bruge sådan en periode med meget få solpletter til at afgøre, hvad der påvirker klimaet mest – Solen eller drivhuseffekten. Hvis temperaturen faldt, ville det være Solen, der havde størst indflydelse på klimaet. Hvis temperaturen steg, ville det være CO2 og drivhuseffekten, der påvirket klimaet mest.

Vi har dog ikke fået noget klart svar endnu, for antagelsen viste sig at være forkert. Vi var alligevel ikke på vej ind i en periode med meget få solpletter. I midten af 2010 kom pletterne på Solens overflade igen, og siden har der være rigtig mange pletter.

Der er dog kommet omkring et dusin undersøgelser, der peger på en sammenhæng mellem det meget lave antal solpletter i 2008, 2009 og starten af 2010 og de meget lange vintre vi oplevede lokalt her i Nordeuropa i de år.

Mht. til den globale middeltemperatur, så hersker der delte meninger om, hvorvidt den er faldet eller steget inden for de sidste 15 år. Svaret er nok, at den globale middeltemperatur har været uændret. Dette passer meget dårligt med det faktum, at mængden af CO2 i atmosfæren i samme periode er steget fra omkring 360 til omkring 400 milliontedele, men det stemmer godt overens med den mere eller mindre konstante styrke af Solens cyklus.

Billedet er dog ikke klart nok til, at jeg kan give et præcist svar på spørgsmålet om, hvorvidt det er Solens eller drivhuseffekten, der har størst betydning for klimaet.

 

Mvh.

Christoffer Karoff
Postdoc
Institut for fysik og Astronomi, Aarhus Universitet