Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Fatamorgana

Hvad er egentlig fatamorgana? 

Spørgsmål fra nn

 


Det grundlæggende optiske princip bag både luftspejling og fatamorgana er afbøjning af lys. Afbøjning af lys sker, når lys bevæger sig fra et materiale, hvor det har en bestemt hastighed, til et andet materiale, hvor har en anden hastighed. Varm luft er tyndere end kold luft, og derfor bevæger lys sig hurtigere igennem den varme luft end den kolde. Når lys bevæger sig igennem luft med en stærkt varierende temperatur, vil lyset afbøjes gradvist, og lyset vil bevæge sig en krum kurve.

Fatamorgana ses, når luften tæt på jorden er meget kold tæt på jorden, men hurtigt bliver varm længere væk fra overfladen. Så vil lyset fra et lille objekt i det fjerne afbøjes i det øverste varme luftlag, og objektet vil synes meget stort og uigenkendeligt for en iagttager.

Luftspejling ses omvendt, når luften tæt på jorden er meget varm, men hurtigt bliver kold længere væk fra overfladen. Så vil lyset fra et objekt i det fjerne afbøjes i den varme luft nær jorden, og det vil se ud som om, at der er et vandhul med et reflekterende vandspejl forude.

 

Med venlig hilsen

Peter Balling, lektor, Institut for fysik og astronomi, AU