Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Big Bang i terajoule

Er det muligt at beregne sig frem til hvor kraftig Big bang var, målt i terajoule?
Hvis ja, hvordan?

Venlig hilsen MF


Kære MF

 

Det korte svar er nej. Der er flere grunde til, at det ikke kan lade sig gøre at beregne energien i Big Bang på en så simpel måde.

For det første er Big Bang ikke en eksplosion i ordets normale forstand. Det er en betegnelse for den første fase af universets eksistens, hvor det udvidede sig meget hurtigt. Big Bang er altså noget der sker alle steder på en gang i et meget stort - måske uendelig stort - univers. Vi kan tale om en energi per volumen, men det giver ikke mening at tale om en samlet energi.

For det andet ved vi, at de fysiske love vi kender i vores nuværende univers ikke bare kan bruges ukritisk i det meget tidlige univers. Når man går tilbage i tiden vokser universets temperatur. I princippet kan den blive uendelig høj, men det giver ikke fysisk mening. Der må være en maksimal temperatur, som formentlig er givet ved den såkaldte Planck temperatur, T_P = 10^32 grader Kelvin = 100.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 grader Kelvin.

Hvis man udregner energien i en kubikmeter af universet ved den temperatur er det omkring 10^148 TJ, altså et 1-tal efterfulgt af 148 nuller, men det giver som sagt ikke mening at tale om den samlede energi i Big Bang.

 

Med venlig hilsen

Steen Hannestad
professor
Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet