10.11.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Det er en historisk rummission, der nu opnår sit foreløbige højdepunkt. Satellitten ROSETTA har været undervejs i godt 10 år, og er meget tæt på at kunne sende en lang række uvurderlige informationer ned til os fra en komet ude i rummet, der kan fortælle os om livets oprindelse på Jorden.
04.11.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere
Der er få steder i Europa, hvor man kan analysere på stofprøver og på det nærmeste skrue tiden tilbage og finde frem til nye detaljer om alt mellem Solen til menneskeknogler. Den 5. november indvier Aarhus Universitet et nyt anlæg til at datere bl.a. kulstof-14, der kan stille endnu skarpere på fortiden.
29.10.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere
Dekan Niels Chr. Nielsen åbnede lørdag 25. oktober officielt Aarhus Universitets sydligst beliggende permanente forskningsfacilitet, det nye SONG-teleskop på Tenerife.
22.10.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen
Det første teleskop i det danskledede teleskopnetværk SONG indvies officielt den 25. oktober 2014 på Tenerife.
13.10.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Dette års IFA IDEAS-støtte går til et projekt omhandlende datering af elgen.
19.08.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Klavs Hansen has joined the Department 1st August on a sabbatical leave from University of Gothenburg, and will work with Steen Brøndsted, Lars H. Andersen, and Michael Drewsen.
11.08.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Astronomer har måske fået et første glimt af, hvordan en ny type supernova eksploderer. Observationerne er netop blevet offentliggjort i Nature.
09.07.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Universets planeter dannes af støvskyer, der hvirvler rundt om nydannede stjerner og efterhånden klumper sig sammen. Men det har længe været et mysterium, hvordan støvkornene dannes. Nu har forskere fra bl.a. Aarhus Universitet og Københavns Universitet påvist, hvordan supernovaer udsender støv – og hvordan støvet overlever de efterfølgende…
03.07.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Det handler ikke blot om at kunne se lyset – man skal også kunne fange det. Peter Balling er ny professor MSO ved Institut for Fysik og Astronomi, og skal blandt andet styrke forskning i nye former for solceller.
26.06.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Det tynde kulstofmateriale graphen er endnu bedre til at omdanne lys til elektricitet, end man hidtil har troet – man skal bare bruge to lag. Dermed vil man kunne bruge dobbeltlag af graphen til at høste eller lagre energi i optiske komponenter som f.eks. solceller.
25.06.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
En forskergruppe på Aarhus Universitet med Ulrik Uggerhøj i spidsen har for første gang nogensinde produceret intens gammastråling ved at sende en elektronstråle gennem en skræddersyet Si/Ge-krystal – en såkaldt krystallinsk undulator.
23.06.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
AUs Kemi- og Fysikshow er, sammen med studerende fra DTU, nykårede europamestre i scienceshow. De vandt det uofficelle europamesterskab, der blev afholdt i forbindelse med Science in The City.
18.06.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Center for Videnskabsstudier (CSS) flytter efter eget ønske fra Institut for Fysik og Astronomi til Institut for Matematik pr. 1. juli 2014.
18.06.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Det Frie Forskningsråd har netop fordelt forskningsmidlerne i karriereprogrammet Sapere Aude.
30.04.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Fysikshow soler sig i anerkendelse i disse dage. De har fået et internationalt viralt hit med deres Rubens Tube, og så har de forsvaret deres titel som Danmarksmestre i scienceshow.
07.04.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Albert Bruix ansættes som postdoc hos Bjørk Hammer
19.03.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Astrofysikere fra Aarhus Universitet står bag en ny undervisningsbog om exoplaneter. Bogen er en helt ny type undervisningsmateriale, som gør det muligt for eleverne at arbejde med rigtige målinger fra rumteleskopet Kepler.
17.03.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Med en kombination af laserstråler og iskold gas er det lykkedes forskere fra Aarhus Universitet at køle molekyler så meget ned, at de sidder stille og gør, hvad de får besked på.
03.03.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Ulrik Uggerhøj fra Institut for Fysik og Astronomi er udnævnt til professor i højenergi atomar fysik på Aarhus Universitet.
24.02.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Det Europæiske rumagentur ESA har netop besluttet at bygge PLATO-satellitten, som i 2024 vil starte en detaljeret eftersøgning af planeter omkring andre stjerner. Målet er at finde planeter, som ligner vores egen Jord. Forskere fra Aarhus Universitet deltager, som de eneste fra Danmark, aktivt i PLATO-missionen.
24.02.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
En fysikstuderendes bachelorprojekt har givet langt dybere indsigt i et planetsystem og afsløret en overraskelse om en planet, forskerne troede, de ”kendte”. Projektet har skabt basis for en artikel, som er offentliggjort i det internationale tidsskrift The Astrophysical Journal for nylig.
10.02.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Som i dag var Grønland også under den kolde krig brændpunkt for internationale interesser. Nu har forskere for første gang undersøgt Grønlands rolle i forhold til datidens videnskab og teknologi.
23.01.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Fra 1. februar 2014 og et år frem får Steen Hannestad mulighed for at koncentrere sig om sit forskningsprojekt ved Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS) på Aarhus Universitet.
23.01.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Lad os se det øjnene. Vi forstår kun meget lidt af universet omkring os. En nyudviklet teori forsøger at løfte en flig af den ukendte del, og måske hjælpe os med at tage det første skridt ind i den mørke side af universet.
22.01.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Et forskerhold fra Aarhus Universitet har udpeget endnu en exoplanet ved hjælp af data fra Kepler-satellitten. Planeten er på størrelse med Neptun og ligger i kredsløb omkring en stjerne i et dobbeltstjernesystem 425 lysår fra Jorden.
21.01.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Bjarke Rolighed Jeppesen er ansat som forskningsassistent i Halvledergruppen hos Arne Nylandsted Larsen pr. 1. januar.
17.01.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Michael DePalatis ansættes som postdoc hos Michael Drewsen.
08.01.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Uddannelsesministeriet har netop bevilget 20,3 mio. kr. til et nyt lasercenter, DANLASE, der skal udvikle, koordinere og formidle viden om avanceret laserteknologi og anvendelse af lasere i industri og i forskning. DANLASE er et tværfagligt center med et tæt samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
08.01.2014 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Elie Lattouf bliver ansat som postdoc hos Lars Andersen 15. januar 2014.
10.12.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Forskere har i samarbejde med virksomheder udviklet permanente magneter, der kan erstatte de energikrævende elektromagneter, man i dag bruger i f.eks. acceleratorer til forskning med røntgenstråling og til datering af arkæologiske prøver. For nylig har accelaratoren ASTRID2 på Institut for Fysik og Astronomi, fået udskiftet en energislugende…
10.12.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Udvinding af uran i Grønlands undergrund er højaktuel i denne tid. Men vi skal godt 60 år tilbage i tiden for at finde begyndelsen på uranjagten, der bar præg af spændingerne under Den Kolde Krig. Det viser et omfattende forskningsprojekt ledet af Aarhus Universitet, der for første gang sætter fokus på amerikanske og danske forskningsaktiviteter i…
09.12.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Jeppe L. Knudsen og Henrik B. Pedersen har taget initiativ til at udvikle en avanceret laboratorieøvelse, inklusive udstyr, om stående bølger på en udspændt streng.
09.12.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Hans Kjeldsen er per 1. december 2013 ansat som professor i observationel asteroseismologi og exoplanet forskning ved instituttet.
20.11.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Det er lykkedes den nyudnævnte Lundbeckfond fellow Jacob Friis Sherson at tæmme en sky af atomer og lave verdens koldeste krystal. Han har dermed skabt en kvantesimulator, der er et stort skridt i udviklingen af potente kvantecomputere og superledere.
18.11.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Matthias Heymann holder foredrag onsdag den 20. november kl. 15.15-16.00 i Fysisk Auditorium. Her fremlægges hovedresultaterne fra det afsluttede Carlsberg-projekt. Alle er velkomne til den efterfølgende reception i biblioteket.
13.11.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Benytter du Google til at finde rundt på AU’s website i stedet for AU’s egen søgefunktion? I så fald er du ikke den eneste.
11.11.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Med en Marie Curie bevilling fra EU's syvende rammeprogram på 28 mio. dkr. skal fremtidens forskere inden for kold molekylefysik og kemi uddannes indenfor netværket 'Cold Molecular Ions at the Quantum Limit’ (COMIQ), under ledelse af professor MSO Michael Drewsen fra Aarhus Universitet.
04.11.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere
Controlling a topological insulator’s electronic properties
04.11.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Alan Howard er ansat som postdoc hos Hans Fynbo 1. november 2013.
21.10.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Planeterne om vores egen Sol kredser i et velordnet system. Inderst ligger de små klippeplaneter, yderst finder vi de store gasplaneter, bl.a. kæmpeplaneten Jupiter, og alle planetbanerne ligger i næsten samme plan. I følge astronomernes teorier for planetdannelse er det oftest sådan. Men et nyt planetsystem udfordrer teorierne.
18.10.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Fire fysikstuderende fra Aarhus Universitet har moderniseret Ole Rømer-Observatoriets store kikkert, så den nu formår at observere fjerne og lyssvage himmellegemer.
07.10.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere
Oliver Kirsebom er ansat som postdoc hos Hans Fynbo 1. oktober 2013.
04.10.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere
Indstil din kollega til forskningsprisen. Deadline for indstillinger er den 8. oktober.
01.10.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
01.10.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere
Satellitten Kepler har de sidste fire år udforsket en lille del af Universet, og givet menneskeheden overrumplende mængder af ny viden. På cv’et kan Kepler notere opdagelsen af 4000 planetkandidater og evnen til at fokusere på 150.000 stjerner. Dermed har satellitten åbnet døren til et Univers, vi ikke vidste eksisterede.
17.09.2013 | Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Institut for Fysik og Astronomi
Professor Jørgen Christensen-Dalsgaard har gennem mange år været en ledende personlighed i international forskning inden for stjerners fysik. Han modtager nu Carlsbergfondets Forskningspris inden for naturvidenskab for sin banebrydende forskning.
17.09.2013 | Offentligheden / Pressen, Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere
News from the Graduate School of Science and Technology/GSST
17.09.2013 | Offentligheden / Pressen
Oliver Kirsebom will be joining the nuclear physics group at IFA as a postdoctoral researcher on October 1st, where he will be working with Hans Fynbo on long beamtime experiments for nuclear astrophysics. Oliver, already a close acquaintance of IFA, obtained his PhD from Aarhus University in 2010, whereupon he took up a two-year postdoctoral…
21.08.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Der er store interessefællesskaber mellem forskningens verden og virksomheder. Aarhus Universitet deltager i et projekt, der skal sikre videndeling og udvikling mellem skandinaviske universiteter og virksomheder.
10.07.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Vidunderstoffet grafén, som består af kulstof med kun ét atoms tykkelse, kan vise sig at blive nøglen til en ny generation af højeffektive solceller. Et forskerhold fra bl.a. Aarhus Universitet har netop vist, at stoffet kan være særdeles effektivt til at omdanne sollys til strøm.