Studenterkollokvium - Peter Højbøge Mosegaard: Proton radius problemet

Sted Fys. Aud.
Proton radius problemet

Supervisor: Hans Fynbo

Energiniveauerne i hydrogen er sensitive overfor protonens ladningsradius. Højpræcisionsmålinger af disse kan derfor give et indirekte mål for størrelsen på protonen, hvis alle bidrag til energiniveauerne kan beregnes til meget høj præcision.

Sådanne målinger er blevet udført i hydrogen og muonisk hydrogen (et bundet system af en proton og en muon), men peger på hver deres værdi for protonens ladningsradius.  Årsagen til denne uoverensstemmelse er ikke klarlagt og har været et mysterium siden 2010.

I dette kollokvium vil jeg belyse proton radius problemet og dets mulige løsninger. Heriblandt muligheden for,  at diskrepansen skulle skyldes en ikke-observeret kraftbærende partikel.

Studenterkollokvium, Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Studerende