Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Stem på et navn til Danmarks egen exoplanet og dens stjerne

              

Giv Danmarks egen exoplanet et godt navn

Du kan stemme på et navn

indtil 11. november 2019.

                                                                                     

 

Alle, der føler sig som danskere kan deltage - både enkeltpersoner, klubber, institutioner og lignende. Alle har een stemme pr anvendt e-mailadresse.

Stem på et af de 5 forslag til et navn for stjernen HAT-P-29 og dens exoplanet HAT-P-29b inden den 11. november 2019 klokken 12:00. Afstemningen er nu åben.

 

Den Internationale Astronomiske Union IAU bliver 100 år i 2019. Derfor får alle nationer mulighed for at vælge et navn både til en exoplanet; altså en planet, som kredser om en anden stjerne end Solen, og til den stjerne, som exoplaneten kredser omkring. Konkurrencen hedder "IAU100 Name ExoWorlds".

                                                 

Danmark har fået tildelt en exoplanet, som er lidt større end planeten Jupiter, men som ligesom den er en gasplanet. Den kredser om en stjerne, som er lidt større og lidt varmere end Solen, og som er 1050 lysår borte. Stjernen kan ses med en mellemstor astronomisk kikkert, og den befinder sig i retning af stjernebilledet Pegasus.

Exoplaneten er en meget varm og stor gasplanet. Den er meget varm, fordi den er tæt på stjernen. Dens år; altså den tid, den bruger på at kredse én gang om sin stjerne er kun 5 døgn og 17 timer. Den kan ikke ses direkte med et teleskop, men er opdaget med indirekte metoder.          

Sådan gør du:

Vi har fået 860 navneforslag ind ved fristens udløb, og vi er meget glade og stolte over den store interesse. Blandt dem, som overholder reglerne fra IAU er der udvalgt 5 sæt, som er til afstemning på denne side.

Klik her, og stem på dit favoritforslag - fra 15. oktober 2019 klokken 12.

Her er tidsplanen for konkurrencen, og først i december offentliggør vi afstemningsresultatet her og ved en sammenkomst i københavnsområdet.

                              Vores klaphatplanet er tegnet af Christoffer Grønne.

Konkurrencen arrangeres af IAUs pressekontakt i Danmark Ole J. Knudsen, SAC, Aarhus Universitet i samarbejde med udvælgelseskomiteen.

IAUs pressemeddelelse om konkurrencen på engelsk og dansk.