Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Foreslå et navn til Danmarks egen exoplanet og dens stjerne

              

Giv Danmarks egen exoplanet et godt navn

Du kan foreslå et navn

 

Alle, der føler sig som danskere kan deltage - både enkeltpersoner, klubber, institutioner og lignende.

Man må gerne indsende mere end et forslag.

Send dit forslag til et navn for exoplaneten HAT-P-29b og for stjernen HAT-P-29 inden den 11. oktober 2019 klokken 12:00.

 

Den Internationale Astronomiske Union IAU bliver 100 år i 2019. Derfor får alle nationer mulighed for at vælge et navn både til en exoplanet; altså en planet, som kredser om en anden stjerne end Solen, og til den stjerne, som exoplaneten kredser omkring. Konkurrencen hedder "IAU100 Name ExoWorlds".

                                                 

Danmark har fået tildelt en exoplanet, som er lidt større end planeten Jupiter, men som ligesom den er en gasplanet. Den kredser om en stjerne, som er lidt større og lidt varmere end Solen, og som er 1050 lysår borte. Stjernen kan ses med en mellemstor astronomisk kikkert, og den befinder sig i retning af stjernebilledet Pegasus.

Exoplaneten er en meget varm og stor gasplanet. Den er meget varm, fordi den er tæt på stjernen. Dens år; altså den tid, den bruger på at kredse én gang om sin stjerne er kun 5 døgn og 17 timer. Den kan ikke ses direkte med et teleskop, men er opdaget med indirekte metoder.          

Sådan gør du:

Find på et godt navn til exoplaneten og til stjernen - der er nogle begrænsninger for, hvad du kan foreslå.

Klik her, og skriv dit forslag.

- giv gerne en begrundelse (på maksimalt 100 ord)

(hvis du har flere forslag, så log ud, og gå ind på samme side flere gange)

Vent og se!  Her er tidsplanen for konkurrencen, og senere på året bliver der mulighed for at stemme på udvalgte forslag.

 

Konkurrencen arrangeres af IAUs pressekontakt i Danmark Ole J. Knudsen, SAC, Aarhus Universitet i samarbejde med udvælgelseskomiteen.

IAUs pressemeddelelse om konkurrencen på engelsk og dansk.