Big Bang og dark matter

Spørgsmål:

Hej IFA

Nu har jeg set alle afsnit af serien "How the universe Works" hvor der bl.a. er afsnit om big bang, galakser, stjerner, sorte huller og meget andet. Men disse programmer giver også grund til en række spørgsmål, som jeg ikke umiddelbart kan finde svar på via nettet.

1) ifølge programmet udvider universet sig med accelererende fart. Kan dette skyldes at big bang var så kraftigt at det, her 13,7 milliarder år efter stadig er i accelerationsfasen?

2) der er ingen forklaring på hvad dark matter er, men vi ved det eksisterer. Kan dark matter ikke være "produktet" af sammenstød mellem stof og antistof, som ifølge "how the universe works" begge eksisterede i de allerførste sekund af big bang?

Vh MF

(editeret)

Svar:

Kære MF.

Lad mig kort prøve at svare på de to spørgsmål:

1)      Nej. Universet udvidede sig ganske rigtigt meget hurtigt umiddelbart efter big bang, men dog langsommere og langsommere. Man kan faktisk måle ret præcist, at universets udvidelseshastighed aftog indtil for omkring 4 mia. år siden og derefter begyndte at vokse igen. Præcis hvad forklaringen på ændringen er, ved vi stadig ikke.

2)      Nej. Når stof og antistof mødes dannes der rigtig nok masser af energi, men det er primært i form af gammastråling og andre partikler med høj energi. Denne stråling har ikke de samme egenskaber som det mørke stof – eksempelvis kan den ikke klumpe sammen i galakser.

Steen Hannestad
professor