Aarhus Universitets segl

Victoria Antoci fra IFA fik en god ide!

Villum Experiment bevillinger har til formål at støtte forskere, som prøver at tænke ukonventionelt, og derfor har forskningsideen "Udforskningen af vekselvirknigen imellem varme stjerner og exoplaneter med en ny prototypespektrograf ombord på en banebrydende nanosatellitmission" modtaget kr 1 960 230,00

Victoria Antoci. Privatfoto.
Victoria Antoci. Privatfoto.

Forslaget blev ligesom 400 andre indsendt anonymt, og det lyder i korthed sådan her:

Hvad er det for fænomener i disse varme stjerner, som påvirker dannelsen, udviklingen og dynamikken for planetsystemer? I en nøddeskal har vi brug for langvarige uafbrudte fotometriske og spektroskopiske observationer i et bredt bølgelængdeområde og med høj nøjagtighed for at kunne svare på disse spørgsmål, og det skal være data indhøstet uden vores atmosfæres påvirkninger. Det kan kun opnås fra rummet!

Noget af det, vi gerne vil vide mere om ved en stjerne. Illustration: VA fra fondsansøgningen.

Det er umuligt af få månedlange observationsperioder på de store teleskoper. Derfor foreslår jeg udviklingen af en nanosatellit udstyret med en miniaturespektrograf. Det er en banebrydende rummission hvor risikoen er høj, men hvor udbyttet kan være umådeligt stort. Det vil være et enestående projekt i den videnskabelige verden, og resultaterne kan potentielt påvirke hvert eneste astrofysiske forskningsområde, som arbejder med denne type data.

Videnskabelig direktør for Villum Fondene Thomas Bjørnholm siger: "Den vovede ide, som man næsten ikke vover at nævne højt, kan måske være en udfordring til den anerkendte forskning, selvom den ikke passer ind i det almindelige system, som er finansieret med peer-reviews."

Villumfondenes pressemeddelelse om alle 52 bevillinger kan findes her.