Aarhus Universitets segl

Max Stritzinger fra IFA fik en god ide!

Villum Experiment bevillinger har til formål at støtte forskere, som prøver at tænke ukonventionelt, og derfor har forskningsideen " Opbygning af en kosmografi over Laniakea ved hjælp af fordelingen af Type Ia supernovaer, egenbevægelserne af deres værtsgalakser og fordelingen af mørkt stof." modtaget kr 1 993 738,00

Max Stritzinger. Foto: DFF
Max Stritzinger. Foto: DFF

Forslaget blev ligesom 400 andre indsendt anonymt, og det lyder i korthed sådan her:

Vi foreslår at observere 50 supernovaer af type Ia for at vise, at vi med minimale ressourcer til observationerne kan bestemme afstande med en nøjagtighed på mere end 3%. Ud af dette pilotforsøg får vi både en måling af den lokale Hubblekonstant og registrering af værtsgalaksernes egenhastigheder, som forårsages af fordelingen af mørkt stof i stor skala.

Laniakea - vores nærmeste nabolag i Universet. Illustration fra fondsansøgningen.

Resultaterne skal bruges til at bestemme kravene til et fuld-skalaprojekt, hvor vi agter at måle egenbevægelser for et antal supernovaer, som er 100 gange større. Målet er at bestemme den rumlige fordeling af de større samlinger af mørkt stof, som bevirker vores galakses egenbevægelse i forhold til dne lineære Hubble rumudvidelse. I den sidste ende vil vi kunne opnå en bedre forståelse for hvordan mørkt stof fordeler sig i mindre skala, og dermed vil vi kunne fastlægge begrænsningerne for moderne simuleringer af Universets struktur.

Videnskabelig direktør for Villum Fondene Thomas Bjørnholm siger: "Den vovede ide, som man næsten ikke vover at nævne højt, kan måske være en udfordring til den anerkendte forskning, selvom den ikke passer ind i det almindelige system, som er finansieret med peer-reviews."

 Villumfondenes pressemeddelelse om alle 52 bevillinger kan ses her.