Aarhus Universitets segl

En lille bitte solformørkelse er på vej

Merkur passerer ind foran Solen. Tidspunktet er 11. november fra klokken 13:35. Stedet er taget på Moesgaard Museum.

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Mandag 11. november 2019,  kl. 13:00 - 17:00

Sted

Aarhus, Danmark

Arrangør

SAC
Merkurpassagen 9. maj 2016. Foto: Rosborg Gymnasium
Merkurpassagen 9. maj 2016. Merkur er halvt inde på solskiven til venstre. Resten er solpletter. Foto: Rosborg Gymnasium

Du medbringer varmt tøj, gode støvler og eventuelt et tæppe

Astronomerne fra Stellar Astrophysics Centre kommer med solkikkerter

Og så er det gratis at være med

Det er den lille planet Merkur, som i timerne fra 13:35 og indtil solnedgang passerer langsomt ind foran solskiven, set fra Jorden. Merkur fylder så lidt i forhold til Solen, så vi ikke kalder det en rigtig solformørkelse. Det er en merkurpassage, eller en transit.

Det du vil kunne opleve i astronomernes kikkerter er en lille helt sort plet, som langsomt bevæger sig ind over Solen, samtidig med, at Solen synker ned imod trætoppene i sydvest.

Merkurpassager er ret så sjældne, så alene derfor er det nok værd at lægge vejen forbi Moesgaard Museum; de forekommer i gennemsnit 12 gange hvert århundrede, og med det danske vejr, og det i tankerne, at det jo helst skal ske i dagtimerne for os, når Solen er på himlen, for at vi kan få glæde af det, så er det en sjælden oplevelse. Sidst det skete var 9. maj 2016, og næste gang bliver 13. november 2032 fra klokken 7:41 til 12:07.

Merkurpassagen i 2016 fotograferet igennem et H-alphafilter. Foto: Herbert Bubert.

Sådan en passage har en helt speciel betydning for aarhusastronomerne. Det er nemlig lige præcis sådan, man også kan jagte planeter omkring de andre stjerner; exoplaneter, og det er i den grad en spidskompetence på Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet. Her modtager forskerne hele tiden målinger fra teleskoper på Jorden og i rummet. Målingerne bliver bearbejdet og tilpasset, og sendes så ud til alverdens forskere, som er med i jagten på exoplaneter og mere viden om stjernernes natur. Denne mandag eftermiddag kommer også nogle af vore egne planetjægere og fortæller om arbejdet, og hjælper med at få øje på den lille sorte plet.

Det bliver i princippet lidt koldere også den 11. november mens Merkur skygger en smule for sollyset, men det er nu ikke derfor, du skal tage varmt tøj på! Taget på museet er blot et ret så koldt sted at opholde sig, hvis det blæser en smule.

Merkur er så lille, så man ikke kan få øje på den med det blotte øje foran solskiven, og selv med de fine specialkikkerter er det ikke nogen let opgave. Men det at observere en merkurpassage er ikke noget, man selv skal binde an med, hvis ikke man har specialviden om solobservationer. Vi bruger helt sikre filtre og teleskoper. Prøv det ikke derhjemme - du kan give dig selv uoprettelige øjenskader i form af smeltede pletter inde i øjet.

 

Foto: Moesgaard Museum.

Du kan opleve merkurpassagen fra taget af Moesgaard Museum, hvis ellers det er skyfrit om eftermiddagen. Vi er på plads fra klokken 13 mandag den 11. november 2019 - og hvis ikke vi kan se Solen, er der jo stadig den formidable udsigt, men museet er lukket på mandage. Vi forbeholder os ret til at aflyse i overskyet vejr, men kig bare ud til os alligevel!